Carti pentru femei

Fiecare dintre noi, femeile, are propriul sau mod de a-si petrece timpul liber. Unele se uita la filme sau la seriale, altele prefera sa mearga la un masaj sau la o pedichiuna, unele asculta muzica in timp ce alearga prin parc, iar altele stau in permanenta langa persoanele iubite. Totusi din cand in cand avem nevoie de putin timp pentru sufletul nostru, timp in care sa hranim zeita din noi cu o poveste frumoasa de dragoste care sa ne ridice la cer sau sa ne prabuseasca in adancurile fiintei noastre. Si atunci alegem linistea unei dupaamieze de duminica, si un pahar de vin rosu pentru a ne cufunda in intregime in romanul relaxant si placut care ne va face sa radem sau sa plangem si care ne va inspira pentru o saptamana intreaga.

Iata cateva dintre cele mai frumoase carti de dragoste pe care le-am citit de-a lungul timpului si care ne va tine pe oricare dintre noi cu sufletul la gura pana la final. Unele le-am citit de mai multe ori, si am vazut si ecranizarile ce le-au urmat, tocmai pentru ca povestile descrise in ele au fost de neuitat. Poate vrei sa le citesti si tu in combinatia descrisa mai sus, si iti garantez ca vei face din dupamiezele tale de duminica un obicei.

Ai mai multe optiuni stilistice si temporale: poti merge pe clasici si adesea alegera mea se indrepta catre acestia, regasind in istorisirile lor adevarate leacuri pentru suflet. Unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste este “Sub cerul de marmura” de John Shors, care care infatiseaza povestea tragica si profunda a Taj Mahalului. O alta este celebrul roman al lui Arthur Golden care a fost si ecranizat “Memoriile unei Geishe”. Considerata una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din-totdeauna, aceasta va va tine cu sufletul la gura pagina dupa pagina si capitol dupa capitol. “Apa pentru elefanti” de Sara Gruen este o alta tragedie care a ajuns pe marile ecrane si care va va aduce lacrimi in ochi. Se stie doar: cartea bate filmul de fiecare data. O alta carte despre care am auzit multe lucruri inainte sa o citesc, dar care nu mi-a inselat asteptarile a fost “Sotia calatorului in timp” de Audrey Niffenegger. Desi clasice prin continut, toate aceste carti au fost scrise in ultima suta de ani. Exista bineinteles si povesti de dragoste care transced secolele si pe care le vom adora la fel de mult si peste inca multe sute de ani, cum sunt “Mandrie si prejudecata”, “Pe aripile vantului”, “Emma”, “Iubitul doamnei carti
” sau “Lolita”.

O categorie mai aparte a acestui gen literar sunt foiletoanele – adica carti de dragoste usurele si superficiale, care ne fac inima sa tresara si care se pot citi fara probleme pe tren, acasa sau oriunde altundeva fara sa ne solicite prea mult intelectul, insa tinandu-ne in priza pana la capat. Din aceasta categorie fac parte multe bestsellere internatioanle ale Sandrei Brown, Jackie Collins, Jude Deveraux si altele. Milioanele de exemplare vandute nu lasa indoiala ca exista enorm de multe femei interesate sa citeasca povesti pline de pasiune si de drama. Desprinse din categoria de mai sus, sunt si romanele erotice, unele dintre ele starnind adevarate revolutii sexuale la vremea lor. Preferata mea este trilogia “Cele 50 de vicii ale domnului Grey” de EL James, care inca nu a aparut pe rafturile librariilor de la noi, insa merita sa stam cu ochii si urechile ciulite pentru versiunea in limba romana. Dintre cele care au aparut, sunt de mentionat: Fructul interzis, Dorinte intunecate sau Celebritate.