Controale ale Politiei la banci si firme de paza

Intelegand in ceasul al 13 ( treijpelea ) ca ceva nu este in regula, cei de la Politie s-au gandit sa verifice pe la banci cum functioneaza masurile de securitate obligatorii. Ce surpriza, peste tot era jale, adica sisteme de alarma deficitare, camere video montate aiurea, agenti de paza lipsa, interventii in timpi de 30′ si tot asa. O sa ziceti ca e bine ca ii controleaza si ii obliga sa ia masuri, eu o sa va spun, in cateva fraze care este opinia mea.

  • agentii de paza din banci = useless  Nu vad absolut nici un motiv pentru care ar reusi un astfel de om sa impiedice atacul bancii. De cele mai multe ori sunt folositi sa duca gunoiul, sa faca o copie sau sa nu lase aurolacii sa intre.
  • camere video montare aiurea  Adica se poate ajunge usor la ele si dezafecta, nu filmeaza imprejurimile bancii, de multe ori nu acopera toata suprafata vitrata a bancii ( adica se poate intra printr o zona care nu este “vazuta” )
  • inregistrarile video = degeaba Pentru ca legea spune ca trebuie sa fie pastrate inregistrarile minim 30 zile, se face rabat la calitatea filmelor pentru ca se “inghesui” mai multe in spatiu mai mic. Se stie, harddiskurile mari…costa.
  • interventie rapida = aiurea Marea majoritate a bancilor par sa aiba contracte cu cele mai proaste agentii de paza la capitolul interventii. Legal, trebuie sa ajunga in 4 minute. Real.. daca vin in 30 minute, e bine.
  • izolarea casierilor = la UNELE banci sau sucursale exista, la foarte multe nu. Au inventat personalul bun-la-toate care stie sa ti deschida cont, sa plateasca factura, sa depuna banii in cont, etc. Daca ma aplec peste desk, si intind mana, ajung la sertarul cu bani. Si de multe ori il vad bine garnisit.

Solutile? Simple, foarte simple, DAR COSTA! Iar in Romania, tara lui Dorel, nu vrea nimeni sa dea cu ascutitul pentru ca.. Las-o bre ca merge asa..

Ia ganditi-va, ar mai indrazni eventualii hoti DACA ar exista:

ghiseu-banca

-camere video securizate, in locuri greu accesibile care filmeaza cu precizie si calitate tot ce misca in banca si pe o raza de 50-100m in jurul bancii

-izolarea casierilor in custii blindate inaccesibile sub nici o forma

-apasare butoanelor de panica blocheaza usa camerei de tezaur si usa casieriilor, nu mai pot fi deschise decat de cineva din exteriorul sucursalei respective, de exemplu de cei de la sediul central

-paza inarmata in incinta sucursalei, insemnand om instruit si pregatit sa foloseasca arma din dotare

-interventie rapida in maxim 4 minute, asa cum prevede legea dealtfel

 

Credeti ca este scump sau imposibil? Scump? Se poate fi scump in afacerile cele mai profitabile din Romania, dupa imobiliare, adica afacerile bancare, creeatorii celor mai mari marje de profit. Imposibil? Daca va spun ca cele 5 puncte de mai sus se aplica de multi ani in orice tara care se respecta? Atunci ramane doar nesimtirea si nepasarea celor care conduc astfel de afaceri si celor care trebuie sa ii controleze. Pentru ca statul amendeaza cu 2.000 Ron o banca ( hahahaha ). Iar noi, restul, platim nota si cheltuielile: a se vedea cei morti si raniti in astfel de atacuri si miliardele cheltuite de stat in cautarea infractorilor.