Prin bucatarie

Nu ma dau in vant dupa orez, recunosc, dar exista cel putin un format care imi place la nebunie, dar pentru asta am nevoie de cate ceva in plus.

Asa ca ma infintez dimineata devreme la macelaria locala in cautarea unei pulpe frumoase de berbecut. Nici prea mare si nici prea mica, important este sa fie frageda pentru ca nu am de gand sa fierb carnea pentru a fi comestibila. Incarcat cu inca cateva mici amanunte din piata, ma instalez in bucatarie, refuzand orice ajutor feminin din familie pentru ca prea rar am placerea de a gati.

Incep prin a desprinde fasii de carnita de pe pulpa, incercand sa pastrez si mici bucatele de grasime, pe care le spal bine, le scurg si le tavalesc cu simt de raspundere intr-un amestec savant de ulei de masline, sare, piper, un strop de cardamon, un pic de sofran si un pachetel de Biryani indian (da, va fi o mancare indiana ). Amestec bine, bine si il arunc pe raftul de sus al frigiderului sa se odihneasca. HINT: puneti carnita cu sosul intr-o punga, fie ca o sigilati, fie ca ii faceti nod, este mult mai simplu sa amestecati periodic si aromele se intrepatrund mult mai bine decat daca ar fi intr-un castron deschis.

Putem folosi orez bob cu bob sau basmati, dupa gust, personal prefer orezul integral pentru gust si culoare. Puneti-l la fiert impreuna cu un 1-2 legume ce aveti prin frigider, daca nu, puteti folosi un cub de Knor de legume/pui pentru un plus de gust. Nu il fierbeti foarte mult, important este sa il opariti, apoi lasati-l sa se scurga. Alaturi, pregatiti intr-o craticioara un cartofior taiat cubulete, fiert putintel, deloc mult, il vom folosi mai tarziu.

In ideea ca a trecut un ceas cu tot cu o pauza de tigara si cafea, luam carnita din frigider si o aruncam intr-o tigaie incinsa. Nu e nevoie de ulei, sosul prins de ea este suficient, lasam focul iute si amestecam periodic ca sa prinda o culoare aramie pe toata suprafata carnii, cand consideram ca este de ajuns, aducem in tigaie si orezul oparit si scurs si continuam sa amestecam pentru omogenizare. Putem completa cu zeama unei lamai sau o cescuta de apa si lasam la foc mic sa fiarba mocnit tot amestecul. Pentru ca inca nu miroase pana la Dumnezeu, feliati subtire cativa catei de usturoi si presaratii cu dragoste in toata tigaia; amestecati incetisor ca sa prinda toata mancarea gustul sublim.

Pe final, adaugati cateva felioare de rosie proaspata, de preferat decojita cu atentie, cartofiorii prefierti si putem presara din belsug curry. Dupa gust si placere, se poate adauga ardei iute tocat, pentru fanii, jalapeno rosu este excelent pentru ca este un pic mai gras si mai crocant, de asemenea un plus de zeama de lamaie poate asezona pe final mancarica. Feriti-va sa mai amestecati, atat rosiile cat si cartofii sunt fragile, asigurati-va ca sunt introdusi un pic printre orez si carnita sa termine de fiert. HINT: nu acoperiti in nici un moment tigaia, folositi hota din dotare ca sa nu va bata la usa vecinii cu balele curgand 🙂

Se serveste cat se poate de fierbinte si de iute alaturi de un bol de raita pe care o puteti face rapid din iaurt de baut, sare si cateva legume taiate foarte fin.

Pofta buna, ca mare cu siguranta este dupa articolul meu 🙂